Rīga. Kaļķu iela, [192-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Ielas, Rīga (Latvija), Kaļķu iela (Rīga, Latvija), Reklāmas pulksteņi

Anotācija: Kaļķu ielas nosaukums dokumentos ir saglabājies jau no 1407. gada. Savu nosaukumu iela saglabāja līdz pat 1950. gadam, kad tā tika pievienota Ļeņina ielai. Savu vēsturisko nosaukumu un garumu tā atguva 1989. gadā. Kreisajā pusē redzams nams Aspazijas bulvārī 1. Nams celts 1864. gadā (arhitekts nezināms), bij. Mīnusa, vēlāk Turkoviča nams, 20. gadsimta 30. gados a/s "Ch.Jürgenson-Otto Schwarz" īpašums. 19. gadsimta 2. pusē namā atradās viesnīca "Bellevue". 20. gadsimta sākumā un 20., 30. gados šajā namā darbojās populārā "Operas kafejnīca" ("Cafe’ de l’Opera"), īpašnieks Otto Švarcs, tautā saukta arī par Švarca kafejnīcu. Operas kafejnīca bijusi īpaši iemīļota tikšanās vieta mākslinieku un literātu aprindās. Tās bieži viesi bijuši K.Skalbe, J.Akuraters, A.Austriņš, J.Ziemeļnieks, R.Suta, A.Beļcova, J.Madernieks, R.Bērziņš, P.Sakss, arī P.Rozītis, L.Svemps, J.Grīns u. c. Operas kafejnīca ir viena no biežāk pieminētajām atpūtas un izklaides vietām to gadu Rīgai veltītajos atmiņu tēlojumos un memuārliteratūrā, tā atainota arī literāros sacerējumos - vairākos A.Eglīša stāstos tā parādās ar nosaukumu "Timbuktu", J.Veselis to piemin romānā "Dienas krusts" un kāds I.Kuršinskis šai kafejnīcai veltījis garāku dzejojumu pat vēl trimdas gados. [Kuršinskis I. Rīgas miniatūras. Augsburgā, 1946.]
Līdz 30. gadu beigām šajā namā izvietojās arī a/s "Ch.Jürgenson-Otto Schwarz" konditoreja un delikatešu tirgotava; tolaik tur arī vairāku tirdzniecības un rūpniecības firmu kantori, aģentūras, Džona R.Nelsona "angļu drēbniecība" (kungu apģērbu ateljē), J.Redliha (Redlich) mūzikas instrumentu un sporta piederumu tirgotava un darbnīca, un J.Redliha dzelzs un tērauda preču tirgotava (līdz 20. gadiem), kas Aspazijas bulvāra un Kaļķu ielas stūrim bija devusi tautā agrāk lietoto nosaukumu "Rēdliha stūris". Tagad šī nama vietā atrodas jaunā viesnīca "Hotel de Rome" (Kaļķu ielā 28).

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Rīga : izd. marka JAK

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (6)

Armands Strauja 2017. gada 6. oktobris, 21:03:49

Attēls datējams ar [192-], jo uzņemts pirms 1931. gada, kad attēla centrā redzamā nama vietā no 1931. līdz 1934. gadam tika celts jauns Latviešu akciju bankas nams Kaļķu ielā 13.

Lilita Rašmane 2017. gada 10. oktobris, 09:21:00

Paldies par informāciju. Izlabots.

Andris Melbārdis 2017. gada 30. decembris, 12:19:21

"Romas viesnīca" ar Otto Schwarz restorānu bija padomjlaika viesnīcas "Rīga" vietā

Andris Melbārdis 2017. gada 30. decembris, 12:44:15

Atvainojos! Palasījos vairāk - iespējams, ka savā iepriekšējā komentārā esmu kļūdījies...

Ginta Zalcmane 2017. gada 30. decembris, 15:48:26

Paldies par komentāriem, ievietotā anotācija nav bijusi precīza.

Ivars Silārs 2018. gada 18. februāris, 23:07:57

No 1925. gada Redlicha stūris bija Kaļķu ielas pretējā pusē - tagadējā Meierovica bulvāra stūrī, kur paša namā tika pārcelts Redlicha tirdzniecības uzņēmums.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.