Jaunjurķinu dižakmens Alojas novadā, 2017-08-26

Vieta: Alojas novads

Priekšmeti: Fotogrāfijas

Anotācija: Valsts aizsargājamais dabas objekts - Jaunjurķinu dižakmens atrodas ceļa Aloja - (bijušās) Krogzemnieku ūdensdzirnavas - Vīķi ceļa kreisajā pusē, netālu aiz Vecjuķinu mājām starp Īģes upi un Spaļupīti. Akmens atrodas bijušās "Jaunjurķinu" lauku saimniecības teritorijā. Šo akmeni uzskata par lielāko Vidzemē.
Daudz lielāks par Jaunjurķinu dižakmeni ir gulējis līdz 1924. gadam Īģes upes labajā krastā - pie Krogzemnieku ūdensdzirnavu tilta. Tas saskaldīts 1924. gadā, kad dzirnavu dambi izgāž lielie pavasara palu ūdeņi. No šī akmens daļas veidots Mārča Priedes dzimtas kapu piemineklis Alojas kapsētā un pārējais izmantots dzirnavu dambja atjaunošanai. Jaunjurķinu dižakmeņa lielāko brāli skatīt fotogrāfijā - https://www.zudusilatvija.lv/objects/object/38455/.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Autors: Valdis Apsītis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Valdis Apsītis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

Valdis Apsītis 2017. gada 27. novembris, 17:55:35

Daudz lielāks par Jaunjurķinu dižakmeni ir gulējis līdz 1924.gadam Īģes upes labajā krastā - pie Krogzemnieku ūdensdzirnavu tilta. Tas saskaldīts 1924.g., kad dzirnavu dambi izgāž lielie pavasara palu ūdeņi. No šī akmens daļas veidots Mārča Priedes dzimtas kapu piemineklis Alojas kapsētā un pārējais izmantots dzirnavu dambja atjaunošanai. Jaunjurķinu dižakmeņa lielāko brāli skatīt fotogrāfijā - https://www.zudusilatvija.lv/objects/object/38455/

Lilita Rašmane 2017. gada 6. decembris, 09:14:06

Paldies par informāciju!

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.