Kuldīga. Alekša upīte, [193-]

Vieta: Kuldīgas pilsēta

Priekšmeti: Atklātnes, Fotogrāfijas, Upes, Latvija, Kuldīga (Kuldīgas novads, Latvija), Alekšupīte, upe (Latvija)

Anotācija: Alekšupīte, augštecē saukta arī Čūtene, Dzirnavupīte, Pelčupīte, vidustecē Sūre, Sūrupīte, lejtecē arī Alekša upīte, ir Ventas kreisā pieteka Kuldīgas pilsētas teritorijā. Upes izteka Pelču pagastā Kurmāles paugurainē netālu no Upenieku dīķiem. Ietek Ventā 70 metrus lejpus vecā tilta. Pirms ietekas Ventā izveidots dzirnavu dīķis, lejpus kura dabīgs 4,15 metrus augsts un 8 metrus plats ūdenskritums, augstākais dabīgais ūdenskritums Kurzemē. Alekša upīte atainota 20. gadsimta 30. gados
Senā Kurzemes pilsēta Kuldīga atrodas Ventas krastā. Pirmo reizi dokumentos Kuldīgas vārds minēts 1242.gadā. Livonijas atskaņu hronika stāsta, ka Livonijas ordeņa mestra Groningenas Dītriha laikā ( 1242-1245 ) Kuldīgā uzcelta ordeņa pils, kura sākumā saukta- Jesusburg, bet vēlāk- Goldingen. Šis nosaukums dokumentos lasāms līdz pat Latvijas brīvvalsts izveidošanai un joprojām figurē veco baltvācu emigrantu leksikā. Pēc Livonijas sabrukuma 1561. gadā Kuldīga kļuva par Kurzemes hercoga rezidenci un no 1587. gada līdz 1617. gadam bija Kurzemes galvaspilsēta. 1795. gadā Kurzemi iekļāva Krievijas impērijas sastāvā, un Kuldīga kļuva par apriņķa centru.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, 8,5 x 13,5 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Dainis Punculs

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.