Kuldīgas rātsnams, [19--]

Vieta: Kuldīgas pilsēta

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Kuldīga (Kuldīgas novads, Latvija), Rātsnami, Arhitekti, Kuldīgas rātsnams (Kuldīga, Latvija), Dietze, Otto, 1833-1890

Alternatīvais nosaukums: Am Ratshaus in Goldingen

Anotācija: Rātsnams un Rātslaukums ir 17. gs. izveidota pulcēšanās vieta. Jauno rātsnamu (pēc skaita trešo) Kuldīgā uzcēla ap 1868. gadu pēc arhitekta Oto Dīces (1833-1890) projekta. 1873. gada pilsētas plānā atzīmēta kā jaunais rātsnams. Ēka tika veiksmīgi izvietota laukumā, atstājot veco rātsnamu pakārtotā lomā. Ēku uzskata par Kuldīgā reprezentatīvāko, tādēļ tieši šeit atkal tika pacelts sarkanbaltsarkanais karogs. 1905. gadā te darbojās Kuldīgas revolucionārā rīcības komiteja. Kuldīgas jaunais rātsnams ievērojams ar to, ka tas ir vienīgais 19. gadsimta otrajā pusē Latvijā uzbūvētais rātsnams un Kuldīga ir vienīgā pilsēta, kuras pašvaldība strādā vēsturiskā rātsnamā.
Rātsnams būvēts eklektisma stilā, ierosmei izmantojot viduslaiku formas. Rizalītveida izvirzījumi abās garenfasādēs un ēkas vidusdaļas paaugstināšana uzsvēra tās simetriskumu. Apjoma vainagojums ar dekoratīvu mašikulu joslu un stūru tornīšiem atgādina viduslaiku pils tēlu. Ēkas vidusdaļas torņveida pacēlumā virs balkona novietots pilsētas pulkstenis. Tas rādīja laiku divos virzienos: viena ciparnīca bija ārpusē, otra – sēžu zālē. Pulkstenis 1953. gadā tika norauts, taču restaurēts un daļēji atjaunots 1981. gadā atgriezās savā vietā. Rātsnama vēsturiskumu uzsver ailu un nišu pusaploces arku forma. Plānojums ir simetrisks un vienkāršs, tradicionāli rātes lielā zāle izvietota otrajā stāvā, lai no balkona varētu uzrunāt pilsoņus tirgus laukumā.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Berlin : Georg Stilke, Verlagsbuchhandlung

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fototipija, 8,2 x 13,8 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.