Liepāja. Apstādījumi jūrmalā, 1932

Vieta: Liepāja

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Parki, Liepāja (Latvija), Kuphaldt, Georg, 1853-1938, Ainavu arhitekti, Pilsētas ainavu arhitektūra

Alternatīvais nosaukums: Anlagen

Anotācija: Liepāja kā peldvieta ir pazīstama no 1810.gada. Jau tajā laikā Liepājas jūrmalu ir apmeklējuši apmēram 300 ārzemju peldviesu sezonā. No 1834.gada Liepājas jūrmalā darbojās Merbi silto vannu iestāde, taču par sevišķi izslavētu Liepājas jūrmalas peldvieta kļūst ar 1860. gadu, kad uzbūvēja "Nikolaja peldu iestādi" (kuru 1860. un 1862.gadā apmeklēja krievu cara ģimenes locekļi un 1862.gadā pats cars Aleksandrs III ar carieni.) 1895.gadā pilsētas valde pieņēma lēmumu izveidot parku starp Peldu un Krasta (tag. Liepu) ielām. Parka projektu izstrādāja un Rīgas galvenais dārznieks G. Kufalts (Kuphaldt). Līdz 1906.gadam turpinājās grūts darbs - bija jāpieved auglīgā zeme un jāgādā stādāmie koki un krūmi. Apstādījumos tika izvietoti vairāki tenisa laukumi un un parka dienvidu daļā - sporta laukums. No 1908. gada darbojās jūgendstila strūklaka. Liepājas jūrmalas parks bija Latvijā lielākais - tas stiepās 3 km pa Liepājas pludmali (šobrīt tas aizņem 70 ha un ir uzskatāms par vienu no lielākajiem Latvijā), tika plānots, ka parks būs vēl lielāks - tas stieptos no Dienvidu mola līdz pat Pērkones kanālam. Parkā bija arī sporta laukumi (attēlā ir apstādījumi pie sporta laukuma), auga ap 20 dažādas liepu šķirnes, 23 šķirnes kļavu, vītoli, bērzi, skuju koki kā arī eksotiski koki un krūmi - dižskābārži, sarkanlapotie (purpura) skābārži, Mandžūrijas valriekstu koks, lapegles, īves, melnā priede korķozols jeb samta koks (nav izdzīvojis), tomātkrūms (diemžēl arī nav izdzīvojis) u. c. 1909.gadā Pilsētas valde nolēma izlikt parkā plāksnītes ar koku nosaukumiem. Pēdējie plašākie parka rekonstrukcijas darbi tika veikti 20. gadsimta 30. gados pēc pilsētas virsdārznieka A. Leimaņa projekta.
Kopā parkā auga 130 dažādu koku un krūmu. Parks visvairāk cieta 20.gadsimtu 50. un 60.gadu vētrās, pēc tām palika vairs 113 dažādu koku un krūmu. 2000.gadā veiktajā inventarizācijā konstatētas 32 vietējās kokaugu sugas un 139 ievestās kokaugu sugas. Pēdējos gados gar stadionu ir iedēstīti dekoratīvie krūmi - vilkābeles, mežrozītes, tūjas u. c. Pārējie dekoratīvo krūmu stādījumi ir sliktā stāvoklī - tie ir novecojuši un būtu jāatjauno. Tagad parkā atrodas minigolfa laukums, tenisa laukumi, Stadions "Daugava".

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotogrāfija, 8,6 x 13,4 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.