Rīga. Pils laukums, [19--]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Viduslaiku pilis, Rīga (Latvija), Arhitekti, Vecrīga (Rīga, Latvija), Rīgas pils (Rīga, Latvija), Kvarengi, Džakomo, 1744-1817, Pils laukums (Rīga, Latvija), Kuphaldt, Georg, 1853-1938, Ainavu arhitekti

Alternatīvais nosaukums: Рига, Замковая плщадь Riga. Schlossplatz

Anotācija: Tagadējais Pils laukums pie Rīgas ordeņa mestra pils tika izveidots 1783. gadā, kad tika apvienots Pilsgrāvis ar Rīgas pils priekšā esošo laukumu. Pils laukums savu nosaukumu laika gaitā ir mainījis vairakkārt. Tas, protams, ir saistāms ar varas maiņām Latvijas teritorijā. Tā 1928. gadā laukums tika pārdēvēts par J. Čakstes laukumu, 1941. gadā - Pionieru laukumu, no 1942. līdz 1944. gadam tas uz laiku atguva Pils laukuma nosaukumu, 1944. gadā laukumu atkal pārdēvēja par Pionieru pils laukumu. Savu vēsturisko nosaukumu – Pils laukums – tas atguva 1987. gadā. Ap laukumu 18. gadsimta beigās tika uzceltas vairākas valsts un kultūras iestādēm paredzētas ēkas, bet kopš 1817. gada laukuma centrā tika atklāts attēlā redzamais pirmais monumentālais piemineklis Rīgā - Uzvaras kolonna. Tā celta arhitekta Džakomo Kvarengi (Giacomo Quarengi) meta, lai atzīmētu Krievijas Impērijas uzvaru karā pret Napoleona vadīto franču armiju 1814. gadā. Kolonna bija no 7,15 m augsta monolīta Somijas granīta 1,15 m diametrā, tās augšgalā uz kapiteļa atradās uz lode, uz kuras stāvēja Uzvaras dievietes skulptūra ar palmu un lauru slavas vainagu rokā. I Pasaules kara laikā tika evakuētas kolonnas bronzas detaļas, kolonna novākta 1938. gadā. Attēlā redzami arī ainavu arhitekta un Rīgas pilsētas dārzu direktora Georga Kufalta no 1880. līdz 1914. gadam veidotie Pils laukuma apstādījumi.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, krās. hromolitogrāfija, 8,8 x 13,6 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(LR)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.