Ventspils Nikolaja evaņģēliski luteriskā baznīca, [19--]

Vieta: Ventspils

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Luterāņu baznīcu ēkas, Latvija, Ielas, Ventspils (Latvija), Ventspils Svētā Nikolaja luterāņu baznīca, Akmeņu iela (Ventspils, Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Лютер церковь. Виндава. Luth. Kirche. Windau.

Anotācija: Ventspils Nikolaja evaņģēliski luteriskās baznīcas celtniecība uzsākta 1834.gada 21. maijā, kad tika izlauzts vecais 1718. gadā ieliktais pamatakmens un ielikts jauns baznīcas pamatakmens. 1833. gadā Ventspils draudzei tika apstiprināts maksājums – 77561,85 rubļi, ko baznīcas celtniecībai piešķīris Krievijas cars Nikolajs I. Baznīcas projektu izstrādājis un būvdarbus uzraudzījis Johans Eduards de Vite (1790-1854). Pēc stilistiskajām pazīmēm celtnes arhitektūru attiecina uz krievu vēlīno klasicismu, resp., uz t. s. Nikolaja klasicismu. Ārišķīgi krāšņajai baznīcai ir pompozs jonisko kolonnu portiks. Arī tās torņa plastiskumu izceļ bagātīgs kolonnu pielietojums. Ievērojama mākslas vērtība piemīt baznīcas interjera apdarei un iekārtai (1834-1835). Īpaši jāatzīmē trīs Johana Lēberehta Eginka gleznas, to vidū mācītāja Frīdriha Pauflera portrets.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Oriģināla glabātājs, partneris: Andis Mikutovičs

Partnera apzinātājs: Ventspils bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.