Rīga. Arkādijas parks, [193-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Parki, Rīga (Latvija), Pārdaugava (Rīga, Latvija), Arkādijas parks (Rīga, Latvija), Torņakalns (Rīga, Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Rīga. Arkadijas dārzs

Anotācija: Arkādijas dārzu (līdz Pirmajam pasaules karam oficiāls nosaukums Torņakalna parks) uz augstas kāpas ierīkojis prūšu ģenerālkonsuls K. fon Vērmanis 1852. gadā. Vērmanis nav taupījis līdzekļus savam pasākumam un dārzs varējis lepoties ar krāšņām oranžerijām un siltumnīcām, kurās augušas palmas, reti tropiski augi, brieduši vīnogu ķekari, aprikozes, persiki un citi silto zemju augļi. Vērmaņa mantinieki maz interesējušies par siltumnīcām un parku, dārzs ticis pārdots un vairākkārt mainījis īpašniekus. 19. gadsimta 2. pusē to ieguvis tirgotājs Kleins, kurš ierīkojis parkā vasaras teātri un "bumbotavu", dārzs tolaik dēvēts par Kleina parku. 1896. gadā šo dārzu ieguva pilsēta un paplašināja, pievienojot daļu no kāpas nogāzes un bijušās Kobronskanstes esplanādes daļu, bet vēlāk piepērkot zemes gabalu gar tagadējo Friča Brīvzemnieka ielu. Sekojot pilsētas vecākā G. Armitsteda priekšlikumam, izmainīja Mārupītes gultni, ievadot to parka centrālajā daļā (sākotnēji upīte tecēja paralēli bijušajai Altonavas ielai), izbūvēja mākslīgu ūdenskritumu, tā saukto Imatru. Gadsimtu mijā parku vēl paplašināja, ierīkoja celiņus, tiltiņus pāri Mārupītei, daudzus kokus un krūmus izretināja vai nomainīja ar citiem, kuri gan daļēji aizgāja bojā kopā ar restorānu ugunsgrēkos 1902. un 1908. gadā. Kāds restorāna nomātājs dārzam deva "Arkādijas" vārdu, jo tas viņam esot atgādinājis senās Grieķijas novada idillisko ainavu. 20. un 30. gados Arkādijas parks bija viens no skaistākajiem Rīgas parkiem. Dārzu pārvalde sāka parku pārveidot 1926. un 1927. gadā pēc A. Zeidaka ieceres. Šajā laikā pēc arhitekta P. Kundziņa projekta uzbūvēja mūzikas gliemežnīcu (nodegusi 90. gadu beigās), restorāna vietā ierīkoja piena paviljonu, parka augšējā daļā iekārtoja bērnu rotaļu laukumu.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotonegatīvs

Izdevējs: B.v. : izd. marka EmBR

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija, 8,6 x 13,6 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: R0411-6

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.