Bukaišu muižas pārvaldnieka māja, 2015

Vieta: Bukaišu pagasts

Priekšmeti: Muižas, Fotogrāfijas, Latvija, Tērvetes novads (Latvija), Bukaišu pagasts (Tērvetes novads, Latvija)

Anotācija: 19.gadsimta sākumā Bukaiši nonāca firstu Līvenu īpašumā, kuri izbūvēja plašu muižas centru ar dīķiem un apstādījumiem. Bukaišu muiža celta laikā no 1856.g. Tās arhitekts ir Ā. Vinbergs. Tika uzcelta lepna muižas pils, kuru 1905.gada nemieru laikā nodedzināja. Ķieģeļus no firsta pils drupām apkārtējie zemnieki vēlāk izmantoja savu māju celtniecībai. Reizē ar pils celtniecību tika iežogota teritorija meža zvēru audzēšanai, to nosauca par Iršu dārzu. Blakus tam tika celta medību pils - "Mežvidi", kura bija saglabājusies līdz mūsdienām. Ap 2000. gadu to nopostīja ugunsgrēks un nu ir palikušas tikai gruvešu kaudzes. Kara laikā, kad pagasta skolas mājai sašāva sienu, tajā gandrīz gadu notika mācības. Firsts Līvens izveidoja arī trīs mākslīgus ezerus, no kuriem daļēji saglabājies viens pie muižas pārvaldnieka mājas "Lidoņiem". Firsta izveidotās trīs pusmuižās tagad izveidojušies mazciemi – Kārklumuiža, Rociņas un Medne.
Mūsdienās ir saglabājušās dažas ēkas - pils vešūzis ar zem tā atrodošos vīna pagrabu, staļļi kas pēc pirmā pasaules kara tika izveidoti par nespējnieku mītnes vietu, bet mūsdienās ir pārversti par dzivojamo māju. No pils ir saglabājies tās pamatu kontūras un dzeramā ūdens aka kura bija izveidota pils iekšienē. Visa teritorija tajos laikos bija meliorēta un dažās vietās ir atrodamas to laiku drenāžas caurules. Slavenais latviešu konstruktors, lidotājs un žurnālists Herberts Cukurs (1900. – 1965.) pēc lidojuma uz Gambiju (1933.gadā) 1935.gadā saņem Bukaišu pagasta "Lidoņus". Šī ēka ar nelielu zemes platību tika piešķirta viņam kā balva. Tagad tajā darbojas Bukaišu pagasta padome.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Autors: Liga Landsberga

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 digitālā fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Līga Landsberga

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.