Pilsētas ganību pārvaldes ēka, [192-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Celtnes, Rīga (Latvija), Hanzas iela (Rīga, Latvija)

Anotācija: Pilsētas ganību pārvaldes ēka (Weidenhaus) atradās Rīgas pilsētai piederošā gruntsgabalā starp tagadējām Dzirnavu, Pulkveža Brieža un Hanzas ielām, gruntsgabala vēlākā adrese Hanzas ielā 7. Ēka nav saglabājusies.
Līdz 1940. gadam šajā gruntsgabalā atradās Rīgas būvju pārvaldes mašīnu darbnīcas un Rīgas ielu aptīrīšanas nodaļas fekāliju izlietne. Pēckara gados tur izvietojās Rīgas ceļu un tiltu būves trests, vēlāk Rīgas specializētais ceļu remonta un būvniecības trests.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Roberts Johansons

Izdevējs: Rīga : Rob. Johansons

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: RD PAD Arhitektūras un pilsētvides dizaina pārvaldes Kultūras mantojuma aizsardzības nodaļa

Novietojuma kods: F-425

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

Voldemārs Eichenbaums 2016. gada 17. aprīlis, 12:00:54

Ganību dambis un pilsētas ganību uzrauga nams. Ganību dambis atrodas Ziemeļu rajona, kā Pulkveža Brieža ielas turpinājums no Pētersalas ielas līdz Tilta, Duntes un Tvaika ielas satecei. Tas pastāv no XVI gadsimta kā ceļš gar pilsētai piederošajām ganībām no pilsētas Ganību vārtiem līdz Aleksandra augstumiem Sarkandaugavā. Ganību dambis [vācu –Weidendamm, krievu – Vigonaja damba] – senākais ielas nosaukums, kas saglabājies Rīgas priekšpilsētās. 1861. gadā sadalīts ar nosaukumu I un II Ganību dambis. 1923. gadā Ganību I dambis pārdēvēts par Pulkveža Brieža (visu šķiru Lāčplēša kara ordeņa kavalieris un Daugavgrīvas latviešu strēlnieku pulka komandieris) ielu, 1940.-1941. un 1944.-1995. gadā nosaukums – Sverdlova iela (Padomju Krievijas valsts darbinieks, revolucionārs un terorists Jakovs Mihaila d. Sverdlovs [1885-1919], viņš arī Ješua Solomons Movšas d. un Jankels Miraimova d.), bet Ganību dambis II pārdēvēts par Ganību dambi. 1941. gadā pārdēvēta par Kalpaka ielu ([vācu - Kalpakstrasse], Oskars Kalpaks (arī Kolpaks; [1882-1919] visu šķiru Lāčplēša kara ordeņa kavalieris un Latvijas pirmo vienību komandieris), 1942. gadā pārdēvēta par Otro Ganību dambi [vācu - II Weidendamm], 1945. pārdēvēta par Ganību dambja ielu, kopš 1995. gada tagadējais nosaukums. Tautā saukts par par „Veižu dambi”, pēc vācu nosaukuma slenga, arī par Zaļo ielu, jo ceļa malās bija iestādītas četras vītolu rindas, kas ar saknēm saturēja dambi.

Armands Strauja 2016. gada 20. aprīlis, 09:24:28

Vai skaistā ēka saglabājusies līdz mūsdienām?

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.