Kārlis Pabriks (1898-1977) LDT izrādē "Trejmeitiņas", [1929?]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Portreti, Rīga (Latvija), Aktieri, Pabriks, Kārlis, 1898-1977

Anotācija: A.Vilnera, H.Reiherta dziesmuspēles jeb operetes „Trejmeitiņas” ar Franča Šūberta mūziku pirmizrāde Latvijas Dailes teātrī notika 1929. gada 14. decembrī. Inscenētājs Eduards Smiļģis, scenogrāfs Otto Skulme, diriģents Burhards Sosārs. Izrāde 1930.-tos gados piedzīvoja 260 izrādes.
Viegla sentimentāla jūsma, mīlestības lirikas laimes un sāpju visos laikos nemainīgā smeldze. Paula Jēgere-Freimane: "Ap kluso, poētisko Šūberta personu (Pauls Sakss) kā centru spēlē sasitās un vijas arī daudz jautru situāciju, pārpratumu, joku un drastisku asprātību, kur visur savu dziedāt un spēlēt prasmi var parādīt Dailes teātra "rutinētie operisti": Kārlis Pabriks - skaistais, veiklais barons Šobērs, kas nedomājot noņem savam draugam Šūbertam mīļoto meiteni; Augusts Mitrevics - komiskais galma glāzniekmeistars Tišels, triju meitiņu - Hederles (Olga Švarcberga), Haiderles (Austra Baldone), Hanerles (Elvīra Bramberga) stingrais tēvs; Elvīra Bramberga - jaunākā no meitiņām, lielā dziedātāja Henerle, Šūberta vienīgā mīlestība, kas viņu tomēr atstāj un pieķeras viņa aktīvajam, mīlestības lietās uzņēmīgajam draugam Šobēram; Alma Mača - pārmērīgi temperamentīgā skatuves zvaigzne Grīzija un arī vēl citi mazākās lomās... šis Ed. Smiļģa jauninscenējums jāatzīst par tādu, kas rada noteiktu viengabala noskaņojumu skatītājā. ".

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.