Meta Irēna Draviņa, [192-]

Vieta: Talsu pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Portreti, Talsi (Talsu novads, Latvija), Meitenes, Farmaceiti, Draviņu dzimta, Draviņa, Irēna Meta, 1915-?

Anotācija: Meta Irēna Draviņa dzimusi 1915. gadā skolotāja Žaņa Draviņa un viņa sievas Matildes Draviņas ģimenē, mācījusies Talsu pamatskolā, universitātē studēja farmāciju un vēlāk strādāja Talsu aptiekā, bija Latviešu studenšu korporācijas Imeria filistre.
Talsu dzejnieka, leģionāra Aleksandra Pelēča 1995. gada Daugavas Vanagu Mēnešraksta 1. numurā (01.01.1995) publicētajā atmiņu stāstā rakstīts: "(..) Ir tāds namiņš Fabrikas ielā. Pusotrstāvīgs - zaļi nokrāsots ar brūna skārda jumtu. Apakšā 2 dzīvokļi, jumta stāvā vēl pāris istabu. Uz plāksnītes rakstīts, ka māja pieder Metai Irēnai Draviņai. Tas gan nav rakstīts, ka Meta Irēna ir mana pirmā draudzene Talsos. Viņas brālēns Kārlis Draviņš bija mans studiju biedrs. Irēna bija farmaceite un strādāja Talsu aptiekā. Senlaikos, kas nemaz tik tāla senatne nebija - viņa bija studenšu korporācijas Imerija biedre. Imērijas krāsas vēl glabājas Irēnas kumodē. Kaut kur noslēpts bija arī Latvijas karogs. Bet galvenais Irēnas krūtīs bija saglabājušies latvietes sirds. Kad mēs atgriezamies no Sibirijas, Irēna pirmā atnāca pie mums ciemos. Man rakstītu cimdu pāri atnesa. No tā laika draudzējamies. Šad tad ciemojos Fabrikas ielā. Pie Irēnas pulcējas gan pagātne, gan tagadne. Te pat tādi, kas darbojušies komūnistiskajā pagrīdē - nāca Ziemassvētkos paklausīties Kluso nakti un pasaules baznīcu zvanus. Esmu redzējis tur Voldemaru Kalpiņu, Veltu Lāci. Dzirdējis mājasmātes spēlētu Mēnesnīcas sonāti. Bet - ne par to! Vislabāk tomēr Irēnas mājā bija tad, kad bijām divatā. Tūliņ gan jāsaka, ka nekāda romantiska aizraušanās tā nebija. Irēna man bija Draudzene numur viens Talsos. Es toreiz interesējos par Talsu senatni. Šķirstījām Irēnas albumus. Taujāju, kas kurā mājā dzīvojis, kas kuros kapos guldīts. Tad Irēna ar smaidu sacīja, ka viņas mājā Kurzemes cietokšņa laikā mitis pats Jekelns. Vienā no apakšstāva dzīvoklī. Jumta istabās - sardze un adjutants. Jekelns bija smalks kungs - dieninieks tam katru dienu ģenerāļa bikses gludinājis. (..) Ģenerālim ļoti nepatikušas Draviņu 2 kazas un āzis Jorģis. Irēnas tēvs - Talsu baznīcas ķesteris un reizē arī zvaniķis. (..) Kazas slaukusi Irēnas mamma. Ganīšana tēva rūpē. (..) Irēna atbildēja - Man pagrabā smiltīs ierušināta viena Jekelna šampanieša pudele. Pati pēdējā, ko nodzert nepaspēja. (..) Norunājām, ka pats pēdējais laiks rušināt smalko pudeli no smiltīm ārā. Laikam manā dzimšanas dienā tas notika. (..) Ar bijību pret seno dzērienu, uzmanīgi skrūvēju korķa stieplulītes. Bet nekas nenotika - nesekoja paukšķis. Bija jāpiepūlas, lai korķi dabūtu ārā... Arī glāzēs izliets šampanietis nedzirksteļoja. Šampanietis bija savu lietošanas laiku pārgaidījies. (..) Taču savas labās īpašības dzeramais nebija zaudējis. Mēs visi noreibām (..). (..) atkal ir pagājuši gadu desmiti. Antiņu kapos guļ Irēnas mamma un kazu gans ķesteris. Arī pati Irēna. Fabrikas ielas namiņā pēc kapitulācijas, uzzinājis, ka tur dzīvojis Jekelns - obligāti gribējis mist pats galvenais Talsu inkvizītors.".

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Bizes, Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Armands Strauja

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.