Pāles luterāņu baznīca

Vieta: Pāles pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Luterāņu baznīcu ēkas, Latvija, Pāles pagasts (Limbažu novads, Latvija), Pāles evaņģēliski luteriskā baznīca

Anotācija: Pāles luterāņu baznīca atrodas Limbažu novadā Svētupes labajā krastā. Baznīcas būve tika uzsākta 1937. gadā, to pabeidza un iesvētīja 1938.gada 27. novembrī. Ēkas projekta autors ir arhitekts A.Čuibe (viņš arī Pāles pamatskolas ēkas arhitekts). Zeme, uz kuras cēla baznīcu, bija Pāles dzirnavnieka Didriha Birkenfelda dāvinājums pagasta sabiedrībai. Baznīcas celtniecībai 1000,- Ls ziedoja arī toreizējais Latvijas valsts prezidents Kārlis Ulmanis. 1938.gadā, viesojoties Pālē, prezidents pats priecājies par šīs celtnes arhitektūru un tās iekļaušanos skaistajā apkārtnē. 1943.gadā draudze ieguva A.Annusa altārgleznu „Kristus svētī bērnus”, altārglezna ir valsts nozīmes mākslas piemineklis.
Blakus baznīcai atrodas Pāles kapi iesvētīti 1932. gadā. Arī kapiem zemi atvēlēja Didrihs Birkenfelds. Līdz 1938. gadam, kad iesvētīja Pāles ev. - lut. baznīcu, Pālē baznīcas nebija
No 20. gadsimta sākuma dievkalpojumus Pālē noturēja Sv.Katrīnas draudzes mācītāji. Tie notika netālu no Kalnakroga uzceltā koka lūgšanu namiņā, jo Pāles pagasta Pāles puse ietilpa Sv.Katrīnas draudzē – t.i. pie Viļķenes baznīcas.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Raimonds Zalcmanis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Raimonds Zalcmanis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.