Rīgas pilsētas pašvaldības darbinieku slimo kases bērnu kolonija "Cīrulīši", [192-]

Vieta: Tumes pagasts

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Pilis, Arhitekti, Tumes pagasts (Tukuma novads, Latvija), Jaunmoku pils (Latvija), Bokslafs, Vilhelms, 1858-1945

Alternatīvais nosaukums: Jaunmoku pils

Anotācija: Valsts nozīmes kultūras piemineklis Jaunmoku pils ir celta 1901. gadā pēc Rīgas pilsētas galvas Džordža Armsteda pasūtītā Vilhelma Ludviga Nikolaja Bokslafa (Bokslaff) projekta. Tā ir ķieģeļu neogotikas stilā celta medību pils ar jūgendstila iezīmēm. Pie pils atrodas neliels valsts nozīmes parks ainavu stila parks ar lielu dīķi, aiz kura ir liepu aleja. Mūsdienās pilī atrodas mežsaimniecības muzejs. Pils Armstedu dzimtas īpašumā palika tikai līdz 1904. gadam. No 1904. gada līdz 1910. gadam Jaunmokas bija Brinkemu dzimtas, bet līdz 1918. gadam - fon Ungern-Šternbergu dzimtas īpašums. No 1918. gada līdz 1920. gadam muižu savā īpašumā ieguva vācu izcelsmes lauksaimnieka Vilhelma Freimaņa ģimene. 1920. gadā pēc zemes reformas Jaunmoku pils nonāca Valsts īpašumā. Attēls ir uzņemts laikā, kad pilī bija ierīkota Rīgas pašvaldības Slimokases bērnu atpūtas namu “Cīrulīši”. II Pasaules kara laikā te bija vācu hospitālis, pēc kara MTS kantoris, remontdarbnīcas, veikals, dzīvokļi. Kopš 1974. gada, kad kompleksu pārņem Mežsaimniecības un mežrūpniecības ministrija tiek uzsākti pils restaurācijas un rekonstrukcijas darbi. Mūsdienās ir Valsts AS „Latvijas valsts mežu” īpašumā..

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fototipija, 10,1 x 14,4 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.