Alūksnes evanģēliski luteriskās baznīcas iekšskats, [192-]

Vieta: Alūksnes pilsēta

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Alūksne (Alūksnes novads, Latvija), Altāri, Alūksnes evaņģēliski luteriskā baznīca, Haberland, Christof, 1750-1803, Arhitekti un būvnieki

Anotācija: Valsts nozīmes kultūras piemineklis Alūksnes evanģēliski luteriskā baznīca ir viens no ievērojamākajiem agrīnā klasicisma pieminekļiem Latvijā. Baznīca celta no 1781. līdz 1788. gadam Rīgas būvmeistara Kristofa Hāberlenda (Haberland) vadībā. Baznīca ir vienjoma laukakmens — ķieģeļu mūra garenbūve ar pusloka altāra apsīdu un daudzpakāpju torni. Ēkas interjers ir veidots vienlaicīgi ar ēkas celtniecību arī pēc K. Hāberlenda projekta. Attēla centrā redzamais altāris ir ar augstu cokolu, kuru balsta divus korintisku kolonnu pāri, starp kuriem centrā atrodas – F. Albāni gleznas – „Kristus kristīšana”(kopija), „Sv. Vakarēdiens”. Retabla malās pie kolonnām atrodas evaņģēlistu Marka un Lūkas kokgriezumu skulptūras. Attēlā pa kreisi ir redzama erkerveida kancele ar jumtiņu, kuri ir piestiprināti pie sienas – no tās arī ir ieeja kancelē. Kanceles jumtiņa smailē atrodas eņģeļa figūra ar liesmojošu sirdi rokā. Baznīca cieta II pasaules karā, taču atjaunošanas un remonta darbi aizsākās kopš 1953. gada. Baznīca ievērojama arī ar to, ka tajā atrodas 1694. gada E. Glika tulkotās Bībeles eksemplārs, utt..

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotogrāfija, 8,8 x 13,9 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.