Krustpils pils, [193-]

Vieta: Jēkabpils

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Daugava, upe, Upes, Latvija, Pilis, Krustpils (Jēkabpils, Latvija), Krustpils pils (Jēkabpils, Latvija)

Anotācija: Krustpils jeb Krusta pils minētie celšanas gadskaitļi ir 1231. gads un 1237. gads. Pils tika saspridzināta 1577. gadā. Pili labiekārtoja sākot ar 1622. gadu. Pēc Ziemeļu kara pils bija daļēji nopostīta un 18. gadsimta pirmajā pusē, daļēji izmantojot vecos mūrus, tika uzcelta jauna ēka ar maziem stūra tornīšiem, kuriem bija barokāli kupoli. Pils saglabāja viduslaiku pilīm raksturīgo noslēgto pagalmu, bet vārtu tornim uzbūvēja jaunu augšējo daļu. Plašāka būvniecība notika 19. gadsimta sākumā, kad tika pieaicināts arhitekts Johans Dāvids Šulcs. Arī 19. gadsimta otrajā pusē pilī notika remontdarbi un no šī laika fragmentāri saglabājusies interjeru apdare. Pilī pirmajā stāvā redzami arī 18. gadsimta sākuma sienu gleznojumi. Pilsmuižas kompleksā ietilpst plašs saimniecības ēku komplekss, kas novietots nedaudz atstatu aiz kādreizējā aizsardzības grāvja. Kopā 1864. gadā bija 46 ēkas, to skaitā kūtis, kalpu mājas, staļļi, manēža, trīsdaļīga oranžērija, alus darītava, “Šveices māja” un citas ēkas. Kopš 1996. gada Jēkabpils Vēstures muzejs.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Krišjānis Vīburs

Izdevējs: Rīga : Fotobrom

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Vilis Arbeiters

Partnera apzinātājs: Jānis Ivars Padedzis

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.