Ventspils pils, [18--]

Vieta: Ventspils

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Upes, Latvija, Viduslaiku pilis, Venta, upe (Latvija un Lietuva), Kuģi, Ventspils (Latvija), Ventspils viduslaiku pils (Ventspils, Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Gruß aus Windau. Поклонъ изъ Виндавы.

Anotācija: Ventspils Livonijas ordeņa pils senākā daļa ir 13.gadsimta.beigās būvētais, sākotnēji brīvstāvošais tornis. 14.gadsimtā pakāpeniski uzcelta regulāra kastela ar iekšējo pagalmu. Viena no pirmajām tās daļām – pils kapela. Tā ir vienīgā kapela Latvijā ar izvirzītu altārdaļu. Līdz 16.gadsimta pie pils atrodas priekšpils ar mūra un koka apbūvi. 15.gadsimta beigās -16.gadsimta sākumā tiek paaugstināts pils tornis, 1. un 2.stāva telpās izbūvēts velvju pārsegumus. Šajā laikā lielākajās telpās un kapelā apglezno sienas un griestus. 1659.gadā pili stipri posta zviedru karaspēks, bet drīz tā tiek atjaunota, mūrēto velvju vietā daļēji izbūvējot koka siju pārsegumus. 17.gadsimta beigās -18.gadsimta sākumā pilī tika izmantotas tikai pāris telpas. 18.gadsimtā pils kapelā atrodas pilsētas baznīca. 1827.gadā pili pārbūvēja ampīra stilā un telpas pielāgoja valsts pārvaldes iestāžu vajadzībām, vēlāk – apriņķa cietuma funkcijām. 1867.gadā virs pils torņa uzbūvēja augstu koka konstrukcijas torni, kurā atradās loču novērošanas posteņi. Torņa smaile pastāv līdz 1897.gadam. 19.gadsimta.vidū pie pils cietuma vajadzībām uzbūvēja divas ēkas, kurās atradās kameras, cietuma virtuve un apkalpojošā personāla dzīvokļi. 1872.gadā pils ekšpagalmā uzceļ ķieģeļu mūra galeriju. Kopš 2001.gada atjaunotajā daļā izvietota mūsdienīga Ventspils muzeja ekspozīcija, muzeja krājuma un darba telpas.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Andis Mikutovičs

Partnera apzinātājs: Ventspils bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.