Bauska. Lejas dzirnavas, 1933

Vieta: Bauskas pilsēta

Priekšmeti: Pamatskolu ēkas, Fotogrāfijas, Upes, Latvija, Ūdensdzirnavas, Bauska (Bauskas novads, Latvija), Mēmele, upe (Lietuva un Latvija), Bauskas pamatskola

Anotācija: Lejas dzirnavu dambis. Labajā malā Lejas dzirnavas – viens no lielākajiem rūpniecības uzņēmumiem 20.gadsimta 20.-30.gadu Bauskā. Lejas dzirnavas sāka darboties 19.gadsimta vidū (iespējams jau ap 1840.gadu). Pirmā pasaules kara laikā vācieši dzirnavās izbūvēja elektrostaciju. Otrā pasaules kara laikā dzirnavas tika izpostītas. Pēc kara ēku atjaunoja un tajā sāka darboties Bauskas rajona Patērētāju biedrību savienības Rūpniecības kombināta konservu un konfekšu ražotne, kas beidza darboties 1990.gadu vidū. Šobrīd ēka ir pamesta un neizmantota. No dzirnavām pa kreisi kalnā redzamā ēka ir Bauskas pilsētas pamatskola un Valsts ģimnāzija - 20.gadsimta 20.-30.gadu lielākā sabiedriskā būve pilsētā. Skolas ēkas celtniecība sākās 1926.gadā. 1930.gada 6.janvārī izbūvētajās telpās mācības sāka pilsētas pamatskola, bet 1934.gadā uz jaunajām telpām pārcēlās arī Bauskas Valsts ģimnāzija. Tagad ēkā darbojas Bauskas 1.vidusskola. Dzirnavu dambja konstrukcija vairs nav saglabājusies, bet dambja vieta Mēmeles upē vēl ir redzama.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Stikla foto negatīvs

Autors: Ramans Ģederts

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 foto negatīvs

Oriģināla glabātājs, partneris: Bauskas Novadpētniecības un mākslas muzejs

Novietojuma kods: BNM-13.364

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.