Salienas skola, 1937

Vieta: Salienas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Skolu ēkas, Skolēni, Koki--Stādi, Salienas pagasts (Daugavpils novads, Latvija), Grāve, Pēteris, 1896-1971

Anotācija: 30-jos gados, K. Ulmaņa valdīšanas laikā visā Latvijas teritorijā sākās grandioza celtniecība. Tikai Daugavpils rajonā no 1933. līdz 36.gadam pierobežas rajonos sāka celt pēc vienota projekta lielas trīsstāvu ķieģeļu skolas: tās bija Medumu, Zemgales, Skrudalienas un Salienas. Vietu skolai izvēlējās Latvijas prezidents Kārlis Ulmanis, kurš uzdāvināja skolai karogu (tas tika nozaudēts pēc Otrā pasaules kara). 1935.gada pavasarī prezidents K. Ulmanis ieradās Salienā, lai apskatītu, kā rit celtniecība. 1937. gadā Salienas pagastā tika atvērta valsts pamatskola ar sešām klasēm. Jānis Lasmanis dzimušais 1929.gadā Salienā, muižā Vilkalni un gājis mācīties Salienas skolā tās celtniecības beigās. Pēc viņa atmiņām skola bija atvērta skolēnu pieņemšanai 1937.gada 15. septembrī. “Par Salienas skolas direktoru kļuvis izcils cilvēks – Pēteris Grāve. Viņš iekārtoja skolas teritoriju, iestādīja kokus, veidoja uzbērumus. Skolēni strādāja viņa vadībā. Viņa skolā mācīja vācu, angļu, franču, krievu valodu. Pie mums skolā strādāja skolotāja, kura zināja visas šīs valodas. Direktors bija ļoti bargs, bet bez iemesla nevienu nesodīja. Kad bija atnākusi Padomju armija, viņš tika represēts uz Sibīriju kā daudzi citi. 1944.gadā vācieši izlika no skolas skolēnus, skolā ierīkoja kaut ko līdzīgu viesnīcai, reāli hospitālim. Tālāk mācības gāja tikai pateicoties skolotājām, kuras mācīja bērnus šajā gadā pēc savas vēlēšanās. Nodarbības notika ēdnīcā. Neviens nelika bērniem mācīties, bet mēs centāmies pat tādos apstākļos iegūt izglītību.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Pēteris Grāve

Atslēgvārdi: Salienas valsts pamatskola, Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Andrejs Grāve

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.