Rīga. Katrīnas dambis, 1936

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Ielas, Rīga (Latvija), Būvakmeņi

Alternatīvais nosaukums: Katrīndambī

Anotācija: Katrīnas dambis kā hidrotehniska būve celts 1764.-1769.g. pēc inž. Gustava Emanuēla fon Veismaņa projekta un viņa pārraudzībā; nosaukts Krievijas carienes Katrīnas II vārdā. Dambi būvējuši karavīri un arestanti. 19. gadsimta 60. gadu sākumā iekļauta Rīgas ielu sarakstā kā Katrīndambja iela (Catharinendamm Str.), kas sākās "Forburgā" pie pilsētas kanāla, veda gar toreizējo Ķeizardārzu un turpinājās gar Daugavu līdz Kaķasēkļa dambim, šķērsojot Pētera salu, Hermeliņa muižas (Hermelingshof) un Mellera muižas (Möllershof) zemes, Atslēgas salu (Schlüsselholm), Pīla muižas (Piehlenhof; tautā saukta par Pīļumuižu) zemi un beidzās Mazajā Vējzaķsalā. Ap 1868.g. ielas sākumposms līdz Pētersalas ielai nosaukts par 1. Katrīndambja ielu (I Katharinendamm Str.), bet posms no Pētersalas ielas līdz Mazajai Vējzaķsalai par 2. Katrīndambja ielu (II Katharinendamm Str.); vēl 1876.g. Rīgas kartē uzrādīta kā vienota iela no pilsētas kanāla līdz Kaķasēkļa dambim ar nosaukumu Katrīnas dambis (Katharinen Damm). 1885.g. 1. Katrīndambja iela nosaukta par Katrīnas ielu (Katharinenstr.), bet 2. Katrīndambja iela par Katrīnas dambi (Katharinendamm). Vācu okupācijas laikā 2. pasaules kara gados nosaukums Katharinendamm /Katrīnas dambis/. Ielas posms gar gruntsgabaliem nr. /28/, /30/ un /37/, /39/ 30. gadu beigās pievienots Kaķasēkļa dambim. Gar Katrīnas dambi izvietojās vairākas kokzāģētavas un kokapstrādāšanas fabrikas. Vecā apbūve saglabājusies tikai fragmentāri.
18. gadsimta beigās pie Katrīnas dambja ierīkoja miltu maļamās dzirnavas (divreiz J.K.Broces zīmētas). 1884.g. Katrīnas dambja un apkaimes iedzīvotāji nodibināja Katrīndambja Palīdzības biedrību, kurā pirms 1. pasaules kara bija ap 1400 biedru.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: [?] Armanovičs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: RD PAD Arhitektūras un pilsētvides dizaina pārvaldes Kultūras mantojuma aizsardzības nodaļa

Novietojuma kods: F-13844

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.