Operdziedonis Arnolds Jēkabsons (1902-1969), [193-?]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Portreti, Rīga (Latvija), Pedagogi, Dziedātāji, Operas producenti un režisori, Jēkabsons, Arnolds, 1902-1969

Anotācija: Arnolds Jēkabsons bija operdziedātājs - tenors, klasisko varoņlomu izpildītājs, vēlākos gados arī raksturlomu tēlotājs un vokālais pedagogs. Bijis plašas balss diapazona dziedātājs ar spēcīgām "augšām".
Dzimis 1902. gada 20. novembrī Ruskulovas muižā rentnieka ģimenē. 1923. gadā beidzis Rēzeknes vidusskolu. Rīgā sākotnēji studējis teoloģiju, beidzis arī Izglītības ministrijas kinostudijas "Stars" aktieru kursus. 1925. gadā pievērsies dziedāšanai, piedalījies un uzvarējis itāļu dziedāšanas konkursā, kas deva iespēju par Itālijas valdības stipendijas līdzekļiem mācīties pie profesora Zanetti (1926-1928) Itālijā. 1928. gadā kļuvis par operas solistu, vienlaikus darbam, 1928. gadā uzsācis studijas Konservatorijā. Kā Kultūras Fonda stipendiāts papildinājies vokālajā mākslā Milānā "La Scala" teātrī, profesora Manuči vadībā (1939-1940). Tam turpinājās solista gaitas Rīgas Nacionālajā operā, darbību šeit atsācis arī pēc kara. Vienlaikus bijis operas klases režisors Konservatorijā (1951, 1952), bet vairākās izrādēs operā darbojies kā režisora asistents. 1956. gadā apbalvots ar ordeni "Goda zīme", 1959. gadā māksliniekam piešķirts Nopelniem bagātā skatuves mākslinieka goda nosaukums. Radošās gaitas pārtrauca smaga slimība, kas 1961. gadā dziedonim lika atstāt operu. Miris 1969. gada 4. novembrī, apbedīts Rīgas Meža kapos.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.