Dzelzceļa līnijas Rīga-Rūjiena atklāšana Alojas stacijā 1937. gadā, 1937-12-04

Vieta: Alojas pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Dzelzceļa stacijas, Dzelzceļa sliežu ceļi, Karogi, Vagoni, Aloja (Alojas novads, Latvija), Īpašie pasākumi, Pūlis

Anotācija: Laikraksts "Rīts" Nr. 331 (02.12.1937.). Parīt Rūjienu ar Rīgu vienos tieša dzelzceļa līnija
4. decembrī dzelzceļu virsvalde atklās satiksmi pa Rīgas - Rūjienas dzelzceļa līniju līdz Rūjienai. Līnijas kopgarums ir 149 km. Tās būvi uzsāka 1928. gada 18. decembrī. Līniju būvēja sākumā saimnieciskā kārtā, bet vēlāk zemes darbus izpildīja uzņēmēji, kas veica arī lielākos būvdarbus. Lielākie tilti jaunajā līnijā ir Mīlgrāvja, Gaujas, Lilastes un Salacas. Atsevišķus līnijas posmus dzelzceļu virsvalde nodevusi satiksmei jau agrāk. Neatklāts vēl palicies vienīgi 18,8 km garš ceļa gabals. Pēc šī posma nodošanas satiksmei Vidzeme būs kļuvusi bagātāka ar jaunu dzelzceļa līniju. Apkalpojamās joslas platums no Alojas līdz Rūjienai ir izdevīgāks, kā Rīgas - Rūjienas dzelzceļa pirmajā daļā. Jaunā līnija dos iespēju pacelt zemkopības ienesīgumu. Sevišķi varēs attīstīties graudkopība, kā arī cukurbiešu audzēšana, jo labības, cukurbiešu, mākslīgo mēslu, būvmateriālu un citu lauksaimniecības ražojumu pārvadājumi labāk iespējami pa dzelzceļu kā zemesceļu. Kas attiecas uz mežiem, tad dzelzceļu satiksmes trūkums šajā apvidū līdz šim kavēja mežu izmantošanu. Cerams, ka kokmateriālu pārvadājumi jaunajā līnijā ieņems redzamu vietu. Jaunatklājamā posmā aiz Mazsalacas, nākoša stacija 6,3 km tālāk ir Idus, tālāk Virķenes stacija, bet Rūjienas stacija 5,7 km aiz tās. Dzelzceļa līnijas atklāšanas dalībnieki no Rīgas izbrauks 4. decembrī pl. 8,30. Rūjenieši gatavojas pirmā vilciena sagaidīšanai. Rūjienas pilsētas galva A. Krēsliņš viesus apsveiks pie goda vārtiem. Pēc garīgā akta pārskatu par līnijas būvi sniegs dzelzceļu galvenais direktors K. Bļodnieks. Dzelzceļa līniju atklās satiksmes ministrs B. Einbergs.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Valdis Apsītis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.