Zeltapses dižakmens, 2018-09-08

Vieta: Dundagas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Laukakmeņi, Dundagas pagasts (Dundagas novads, Latvija), Dabas teritorijas, Dabas fotogrāfija, Zeltapses dižakmens (Latvija)

Anotācija: Zeltapses (Zeltapšu, Upsīšu, Rūnu) dižakmens, Upsīts. Adrese: Upsītes, Vīdale, Dundagas pagasts, Dundagas novads.
Dižakmens atrodas 1,6 km attālumā no Zilo kalnu kraujas un 500 m no Upsīšu mājām, bērzu birzītē. Tā apkārtmērs 16,4 m, garums 5,9 m, platums 4,0 m, augstums 3,0 m, tilpums 30 m³. Publikācijās 20.gadsimta 80.tajos gados parādās diskusija par akmens dīvaino novietojumu (uz balstakmeņiem) un akmenī iekaltajām zīmēm. Daži pētnieki uzskata šīs zīmes par rūnām, tādēļ šis akmens tiek dēvēts arī par Rūnu akmeni. "Rūnas" - skandināvu u.c. ģermāņu tautu lietots raksts, galvenokārt, īstos kapakmeņu un sakrālos uzrakstos. Ziemeļeiropā rūnakmeņi kā piemiņas akmeņi uzstādīti uz kapu uzkalniņiem jau bronzas laikmetā.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Kaspars Krafts

Atslēgvārdi: Dižakmeņi, Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 digitālā fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: SIA F64 Photo Agency

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.