Ieva Lase un Ruta Birgere, 1957

Vieta:

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Sievietes, Aktrises, Birgere, Ruta, 1924-2019, Lase, Ieva, 1916-2002

Anotācija: Māsas Ieva un Ruta. Ieva Lase (1916-2002) bija latviešu tulkotāja, nacionālās pretošanās kustības dalībniece, disidente un politieslodzītā. Bija t.s. "Franču grupas" biedre, kuras locekļus 1951. gada janvārī apcietināja čeka, apsūdzot buržuāziskajā nacionālismā un dalībā pretpadomju sanāksmēs. Ievai Lasei piesprieda 25 gadu ilgu ieslodzījumu un izsūtījumu uz PSRS nometinājuma vietām. Ieslodzījumu viņa pavadīja stingra režīma nometnē Intā, Komi APSR. Pēc Staļina nāves viņu 1956. gadā atbrīvoja no lēģera. Pēc atgriešanās dzimtenē Ieva Lase strādāja par tulkotāju un franču valodas skolotāju Rīgas 11. vidusskolā. Francijas prezidents Fransuā Miterāns Latvijas valsts vizītes laikā 1992. gadā Ievu Lasi ielūdza uz oficiālo pieņemšanu Elizejas pilī Parīzē sakarā ar Francijas valsts nacionālajiem svētkiem 14. jūlijā. 1993. gadā Ieva Lase saņēma Francijas ordeni "Par nopelniem literatūrā un mākslā". Ieva Lase ir tulkojusi aptuveni 30 grāmatu, tai skaitā Antuāna de Sent–Ekziperī "Mazais princis" (1966).
Ievas māsa Ruta Birgere (dzimusi 1924. gada 7. maijā Rīgā) ir Valmieras drāmas teātra aktrise, aktiera Ulda Koškina-Knass dzīvesbiedre. 1942. gadā beigusi Rīgas pilsētas 2. ģimnāziju, 1948. gadā Latvijas Valsts Universitātes romāņu filoloģijas programmu. Beigusi Nacionālā teātra (tolaik - Drāmas teātris) studiju. 1948./1949. gada sezonā strādājusi Nacionālajā teātrī. Kopš 1950. gada strādā Valmieras teātrī. 2009. gadā kļuva par Triju zvaigžņu ordeņa kavalieri. 2013. gadā tikusi uzņemta Latvijas teātra Zelta fondā. 2016. gadā notika dokumentālās filmas par Rutu Birgeri "Tev, Rūķi!" pirmizrāde.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Armands Strauja

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.