Sprogu Romas katoļu baznīca, 1980

Vieta: Vīksnas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Katoļu baznīcas ēkas, Vīksnas pagasts (Balvu novads, Latvija), Sniegs, Ziema

Anotācija: Sprogu Svētā Erceņģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīca ir Romas katoļu Rīgas metropolijas Rēzeknes-Aglonas diecēzes draudzes baznīca. Tā atrodas Balvu novada Vīksnas pagasta Dampadruvas ciemā.
Sprogu dievnamu sāka būvēt 1920. gadā Balvu baznīcas prāvesta Benedikta Skrindas vadībā uz draudzei piešķirtās 15 ha zemes Dampadruvā. Sākotnēji baznīcu gribēja celt citā vietā — pie Vīksnas dzelzceļa stacijas vai Sprogu ezera, jo šī vieta bija neizdevīga, jo atradās mežā un nebija ceļu, bet nebija gribētāju uz zemes apmaiņu. Ceļamā dievnama atrašanās vietu noteica, atrodot augstāku vietu, vēlāk nozāģējot un krusteniski nogāžot divas lielas egles. Egļu izveidojušā krusta vietā tika uzsākta baznīcas celšana. 1922. gadā dievnams tika uzcelts, iesvētīts un tajā sāka noritēt dievkalpojumi. Baznīca ir koka celtne, kas būvēta uz augstiem laukakmeņu pamatiem. Tā ir 20 metrus gara, 9 metrus plata un 3 metrus augsta ēka ar šīfera jumtu. Vienā ēkas galā ir ierīkota baznīca, bet otrā sarga dzīvoklis. Celtne atgādina dzīvojamo ēku, tikai tās jumta vienā pusē ir uzbūvēts mazs tornītis.
Draudze iekļaujas Romas Katoļu Rīgas Metropolijas klēra Rēzeknes-Aglonas diecēzē. Draudzi nodibināja 1920. gadā Balvu draudzes prāvests Benedikts Skrinda. To izveidoja, atdalot teritorijas no Balvu draudzes un iekļaujot jaunajā draudzē ciemus — Sprogas, Kačupi un Derdziņus, bet vēlāk no jauna radušos ciemus Vīksnu mežu, Dampadruvu, Ukrainu, Jāņusalu, kā arī daļu no Kubuļu un Pakalniešu ciemiem. Draudzei ir trīs kapsētas — Kačupes kapi, Dersdziņu kapi, Dampadruvas kapi.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Raimonds Zalcmanis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Raimonds Zalcmanis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.