Aktrise Lilita Bērziņa, [193-]

Vieta:

Priekšmeti: Atklātnes, Fotogrāfijas, Latvija, Sievietes, Portreti, Rīga (Latvija), Dailes teātris, Aktrises, Bērziņa, Lilita, 1903-1983, Portretu fotogrāfija, Kinoaktieri un kinoaktrises, Sieviešu cepures

Alternatīvais nosaukums: Lilita Bērziņš

Anotācija: Lilita Bērziņa (1903-1983) bija latviešu aktrise. Mācījusies Rīgas 3.vidusskolā, un pēdējās vidusskolas klasēs paralēli mācījās Jaunatnes savienības dramatiskajos kursos.
1920. gadā krievu kinorežisors Pjotrs Čardiņins uzsāka darbu pie vienas no pirmajām latviešu spēlfilmām "Psihe: (1922), kurā Lilita spēlēja partnerībā ar Eduardu Smiļģi, un viņš jaunajā aktrisē saskatīja potenciālu savam nesen dibinātajam Dailes teātrim.
Kopš 1922. gada un gandrīz līdz mūža beigām strādājusi Dailes teātrī. Saukta par teātra prīmu, savas karjeras laikā nospēlējot vairāk nekā 300 lomu.
Visspožākā Lilitas Bērziņas kinokarjeras virsotne ir Mirttantes loma Jāņa Streiča hrestomātiskajā komēdijā "Limuzīns Jāņu nakts krāsā".
1945. gadā saņēma Latvijas PSR Nopelniem bagātās skatuves mākslinieces goda nosaukumu, bet vēlāk - Latvijas PSR Tautas skatuves mākslinieces (1947) un PSRS Tautas skatuves mākslinieces (1956) goda nosaukumus. Lilitas Bērziņas vārdā nosaukta balva, kuru kopš 1987. gada piešķir Latvijas aktrisēm par izcili spilgtu aktierdarbu iepriekšējās sezonas laikā.
Apbedīta Rīgas Meža kapos.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Ivars Tamsons

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.