Rīga. Valdemāra tilts, [195-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Daugava, upe, Upes, Latvija, Koka tilti, Rīga (Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Koka konstrukcijas tilts Kr. Valdemāra ielā

Anotācija: Koka konstrukcijas tilts Kr. Valdemāra ielā (no 1953. gada Gorkija iela).
"Pirmais tilts rīdzinieku sen iecerētā vietā, Kr. Valdemāra ielā, kara apstākļos īslaicīgā koka konstrukcijā uzbūvēts 1944./45. gada ziemā. Tas bija tipisks kara tilts, kura galvenais uzdevums bija apgādāt toreiz vēl Kurzemē esošo fronti, jo pontontilts, kā arī Zemgales tilts bija iznīcināti. Tiltu būvēja Sarkanās armijas sapieri. Ļoti ātrā tempā trīsarpus mēnešos (no 1944. gada 1. decembra līdz 1945. gada 15. martam) viņi uzbūvēja astoņlaidumu Langera kombinētās sistēmas koka tiltu uz pāļu balstiem. Kombinētā sistēma, t.i., lokans koks ar stingru savilci, ir bezbalstbīdes sistēma, jo balstbīdi uzņem savilce. Koka savilce izveidota kā Hava kopne. Laiduma lielums ir ievērojams - 61 metrs. Tilta garums 564 metri.
Kara laika apstākļu un steigas dēļ tiltā galvenokārt iebūvēja zaļus neimpregnētus kokmateriālus. Izžāvēt un antiseptēt Jaunciemā izdevās tikai lokano loku brusas. Tas stipri samazināja tilta (galvenokārt savilces) ilglaicību. Tilta brauktuves platums bija neliels - nedaudz vairāk par 7 metriem. Tajā laikā, kad pa tiltu brauca tramvajs (uz tā bija ierīkots viensliežu ceļš), pārējie ielu satiksmes līdzekļi nevarēja braukt.
(..) jāatceras, ka tilts bija būvēts kā karalaika pagaidtilts, kam vajadzēja nodrošināt karaspēka apgādi. Savu tiešo uzdevumu līdz galam tilts tā arī nedabūja izpildīt, jo vācu armija Kurzemē, bez Sarkanās armijas ofensīvas, pati 1945. gada maijā kapitulēja. Bet rīdziniekiem 1945. gada ziemā, kad pontontilts vēl gulēja upes dibenā, šis koka tilts bija ļoti nepieciešams.
Tilts nokalpoja līdz pat Akmens tilta atklāšanai 1957. gadā (21. jūlijā), pēc tam to pakāpeniski līdz 1964. gadam nojauca." /Avots: Vecvagars Ziedonis, Rīgas tilti un satiksmes pārvadi, (1996)/
Valdemāra tilta projekta autore bija Maskavā dzimusī PSRS inženiere I. Stoļarska (И. А. Столярская).
Kad 1957. gadā pabeidza Oktobra (Akmens) tilta būvniecību, paralēli Valdemāra tiltam pārvietoja līdz tam Akmens tilta lejteces pusē ekspluatēto pontontiltu.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Jānis Bērziņš

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Armands Strauja

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.