Rīgas Pilsētas reālskola, [190-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Latvija, Rīga (Latvija), Arhitekti, Litogrāfija, Vēsturiskās celtnes, Felsko, Johann Daniel, 1813-1902, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija, Albumi, Vidusskolu ēkas

Alternatīvais nosaukums: Реальное мѣщанское училище, Die Real-Bürgerschule

Anotācija: 1919. gadā skolai piešķīra ēku Nikolaja ielā 1c (tagad — Kr. Valdemāra ielā 1). 1929. gadā skola ieguva Rīgas pilsētas 2. ģimnāzijas nosaukumu, tās direktors ilgstoši (1930-1944) bija Ernests Nagobads. Pēc Latvijas okupācijas skola saglabāja savu nosaukumu, bet pēc Otrā pasaules kara skolu par godu 1943. gada sprādziena Doma laukumā veicējiem pārdēvēja par Malda Skreijas un Džema Bankoviča Rīgas 2. vidusskolu, pēc neatkarības atjaunošanas tā ieguva Rīgas 2. vidusskolas nosaukumu.
Skolas ēka būvēta laika posmā no 1876. līdz 1879. gadam pēc arhitekta Johana Daniela Felsko (1813-1902) projekta. Ēkai ir Valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss. Ēka tika celta Rīgas Pilsētas reālskolas (Stadt-realschule zu Riga) vajadzībām, kurā mācības notika vāciski, bet pārkrievošanas politikas periodā - krieviski. Pēc Pirmā Pasaules kara sākuma Latviešu izglītības biedrība Dr. A. Butula vadībā Krievijas impērijas valdībai iesniedza lūgumu dibināt vispārējās vidējās izglītības iestādes ar latviešu mācību valodu. 1916. gada janvārī šāda atļauta tika saņemta.
1916. gada 12. februārī "Latviešu izglītības biedrība" atvēra Meiteņu ģimnāziju un Zēnu reālskolu. 1918. gada beigās tās apvienoja un nodeva Rīgas pilsētas apgādībā ar Rīgas 2. vidējās skolas nosaukumu.
No 2009. gada 1. septembra skolai atjaunots Rīgas pilsētas 2. ģimnāzijas nosaukums. No 2011. gada 1. septembra skolai piešķirts Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas nosaukums.

Objekta tips: Iespieddarbs

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Libau : Druck & Verlag von Gottl. D. Meyer

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 litogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Guntars Zariņš

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.