Rīga. Alejas Bastejkalnā, [190-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Latvija, Bērni, Rīga (Latvija), Kanāli, Litogrāfija, Alejas, Vēsturiskie parki, Atpūtas zonas, Albumi

Alternatīvais nosaukums: Аллеи при бастейной горѣ, Anlagen am Basteiberge

Anotācija: 1856. gadā tika nojaukti Rīgas cietokšņa vaļņi, Smilšu bastiona vietā uzbērts kalns, kuram nu dots Basteja kalna (vācu: Basteiberg) nosaukums (sākumā tas dēvēts par Gliemežnīcas kalnu).
Bastejkalna apstādījumu (vācu: Basteiberganlagen) veidošana ilga no 1859. līdz 1887. gadam. 1860. gadā tika uzcelts koka paviljons, kura vietā 1887. gadā ierīkoja pirmo Bastejkalna kafejnīcu. Kalnā iebūvētā Saulkalnes gliemežu dolomīta ūdens kaskāde ierīkota 1898. gadā. Tā saglabājusies līdz mūsdienām, taču vairs ar ne tik dizainiski izstrādātu zemūdens izgaismojumu, kāds bija pagājušā gadsimta sākumā. Ap 1893. gadu pie Bastejkalna kanālā tika izvietota uz pontoniem pseidojapāņu stila gulbju mājiņa (arh. H. Šēls) - ziemas mēnešos to parasti izvilka krastā tajā vietā, kur tā atrodas joprojām. Gulbjus dāvināja "Rīgas Putnu audzēšanas biedrība". 1883. gadā Bastejkalna pakājē pār kanālu uzcēla 23 metrus garu lokveida koka tiltu (tā izliekums bija tik stāvs, ka ziemā cilvēki no tā slīdēja nost un rīdzinieki tiltu ironiski bija iesaukuši par astoto pasaules brīnumu), ko 1893. gadā aizvietoja ar mūrētu. Tad tika uzbūvēts tilts, kas savieno Vecrīgu ar tagadējo Raiņa bulvāri (projektēts 1898. gadā, nedaudz vēlāk pārbūvēts un darbojas joprojām).

Objekta tips: Iespieddarbs

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Libau : Druck & Verlag von Gottl. D. Meyer

Atslēgvārdi: Bastejkalns (Rīgā), Apstādījumi, Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 litogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Guntars Zariņš

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.